Czy warto wypożyczać czekoladowe fontanny bez obsługi?

Czy warto wypożyczać czekoladowe fontanny bez obsługi?

 

 

         W przekonaniu wielu osób obsługa czekoladowej fontanny to nic trudnego: „wystarczy złożyć, podłączyć do prądu i uruchomić”. Może i nie trzeba czytać instrukcji, żeby „wystartować”, jednak od włączenia urządzenia do uzyskania zaskakującego dla gości efektu jest bardzo daleka droga.

 

Co mówią restauratorzy oraz goście o przyjęciach weselnych, na których była fontanna czekoladowa, ale nie było osoby, która by się nią zajęła?

Bardzo często w trakcie przyjęć, szczególnie weselnych, spotykamy się z opiniami: „tutaj to wygląda ładnie, ostatnio jak byliśmy w (…) to (…) ” i tu nasz rozmówca chwyta się za głowę. Po dłuższej rozmowie okazuje się, że fontanną przez większość przyjęcia nikt się nie zajmował (oprócz dzieci, które rządziły w pełnym tego słowa znaczeniu - w misie pływało wszystko, łącznie z wykorzystanymi wcześniej patyczkami).

Wielu restauratorów mówi: „macie fajny stół i podest, idealnie pasują do całości, były już u nas fontanny, ale było brudno, czekolada nie chciała płynąć” - powód ten sam - brak doświadczonej obsługi. Takie opinie przekonują, że dobre wrażenie zrobić może wyłącznie usługa kompleksowa. Rezygnacja z obsługi fontanny wprawdzie pozwoli zaoszczędzić średnio 200zł, ale czy warto?! Ktoś i tak musi przecież czekoladę przygotować… Obsługa restauracji za darmo tego nie zrobi, a najczęściej kelnerzy mają przed przyjęciem wiele innej pracy do wykonania i nie znajdą dodatkowych godzin, chyba, że „z doskoku”, ale wtedy efekt końcowy łatwo przewidzieć.

 

 

Po co w ogóle ta obsługa … ?

Czas jaki trzeba poświęcić na przygotowanie czekoladowego poczęstunku wynosi średnio
ok. 2-3h (od rozłożenia, przez przygotowanie przekąsek, roztopienie czekolady, do uruchomienia fontanny włącznie). Czekoladę przygotować można np. w kuchence mikrofalowej. To najszybszy sposób roztapiania i z pozoru prosta czynność, jednak w praktyce, gdy ktoś robi to pierwszy raz, często kończy się niepowodzeniem. Łatwo bowiem o przegrzanie czekolady, co w efekcie może wyglądać jak
fontanna na zdjęciu poniżej.

 

 

Bezpiecznej będzie przygotować czekoladę w kąpieli wodnej, ale sami tego w restauracji nie zrobimy. To sposób sprawdzający się, kiedy mamy dostęp do kuchni, a większość szanujących się lokali na tzw. ”zaplecze” nie wpuszcza nikogo spoza obsługi.

Najpopularniejszym rozwiązaniem, choć czasochłonnym, jest roztapianie czekolady w misie fontanny. Trwa to od 100 do 120 minut (w tym czasie obecność przy fontannie – kogokolwiek - jest konieczna niemal non stop) sukcesywnie dosypujemy pastylki, cały czas mieszając czekoladę, aby nie doszło do jej przegrzania.

To jednak nie wszystko, czym musi zająć się obsługa…W trakcie przyjęcia, niezbędna jest obecność osoby, która zadba o prawidłową pracę urządzenia, a także - co bardzo ważne - o czystość. Bardzo często goście zapominają o talerzykach, serwetkach brudząc podest, naczynia i wszystko wokół. Otoczenie czekoladowej fontanny szybko zaczyna przypominać… chlewik. Niejednokrotnie zdarza się, że do misy fontanny wpadają przekąski, a wtedy czekolada zamiast płynąć – kapie. Wygląda to mało apetycznie.

Czy kelner w restauracji w takiej sytuacji będzie w stanie szybko zareagować?

Czy będzie wiedział, co zrobić?

Czy znajdzie czas przed przyjęciem, aby uruchomić czekoladową fontannę?

Jeśli tak, to wynajęcie obsługi wraz z fontanna nie jest Państwu  potrzebne. Warto jednak wcześniej dokładnie uzgodnić, czy i w jakim zakresie, restauacja weźmie na siebie odpowiedzialność za przygotowanie czekoladowej atrakcji.

 

Podsumowując …

W kompleksowej usłudze oprócz fontanny i czekolady powinien znaleźć się podświetlany podest, stół z dekoracją, jednorazowe akcesoria (serwetki, patyczki i talerzyki), szklane naczynia na przekąski i PRZEDE WSZYSTKIM osoba, która całość przygotuje, zadba o czystość otoczenia fontanny, pomoże "niewtajemniczonym" w przygotowaniu przekąsek oblanych czekoladą, a na końcu wszystko posprząta, pozostawiając wyłącznie miłe wspomnienia.

 

 

 

Dane Kontaktowe